Jdi na obsah Jdi na menu
 


Disciplíny rybolovné techniky

30. 10. 2008

Disciplína č. 1 – Muška na cíl (muška skish)

 

Závodník stojí na pódiu a snaží se muškou zasáhnout mělké terče, naplněné vodou. Každý zásah je ohodnocen 5 body, maximální počet bodů v této disciplíně je 100. ObrazekTerčů je pět a jsou rozmístěny v různých vzdálenostech od pódia. Hází se dvacet hodů dvojí technikou: V prvním sledu jsou to suché hody-mezi každým hodem musí být minimálně jeden mezihod, šňůra se smí zkracovat nebo prodlužovat během pohybu při házení, závodník má deset hodů. Na každý terč se provede po jednom hodu v pořadí terčů: 3-1-4-2-5-3-1-4-2-5. Ve druhém sledu jsou to mokré hody – mezi hody není povolen naměřovací mezihod, šňůra se zkracuje nebo prodlužuje ležící na zemi, závodník má deset hodů. Na každý terč se provede po jednom hodu v pořadí terčů: 1-2-3-4-5-1-2-3-4-5. Časový limit pro tuto disciplínu je 5 minut a 30 vteřin.

Náčiní: Muškařský prut s max. délkou 3m; standardní muškařský naviják, standardní šňůra s min. délkou 13,5m; nástavec šňůry s min. délkou 1,80cm; běžná muška. Pódium je vysoké 50cm, min. dlouhé 1,50m a 1,2m široké. Terče jsou hluboké 3cm a mají průměr 60cm.

 

Disciplína č. 2 – Muška do dálky jednoruč

 

ObrazekZávodník se snaží z pódia dohodit mušku v daném časovém limitu co nejdále. Hází se do vyměřené výseče – na délku 100m je široká 50m. Započítávají se dva nejdelší hody (1m=1bod). Časový limit pro tuto disciplínu je 6 min.

Náčiní: Muškařský prut s max. délkou 3m; standardní muškařský naviják, standardní šňůra (ženy, juniorky min. délka 13,5m, muži, junioři min. délka 15m), návazec min. délka 1,8m, max. 3m; standardní muška. Pódium jako u disciplíny č. 1.

 

 

 

 

 

 

 

Disciplína č. 3 – Zátěž na přesnost (arenberg)

 

Při této disciplíně se závodník snaží stanovenými způsoby z různých vzdáleností zasáhnout plachtu se soustředěnými kruhy představující terč. Startoviště pro hody jsou rozmístěna kolem plachty takto: první a poslední je v přímé lince ze středu terče přes roh plachty. Ostatní tři startoviště se nacházejí mezi prvním a posledním. Z každého startoviště hází závodník dva hody, bodové hodnocení zásahu směrem od středu: 10, 8, 6, 4, 2, max. počet bodů je 100. Časový limit pro tuto disciplínu je Obrazek5min. Plachta je s pěti kruhy, tloušťka kruhu je 2cm, vnější průměr 0,75m - 1,35m – 1,95m – 2,55m – 3,15m. Střed plachty tvoří terč o průměru 0,75m. Barva plachty je zelená s bílými pruhy, barva terče černá.

1.      startoviště: kyvadlový hod pod rukou

2.      startoviště: stranový hod zprava

3.      startoviště: hod přes hlavu

4.      startoviště: stranový hod zleva

5.      startoviště: libovolný hod

 Náčiní: jednoruční prut s min. délkou 1,37m a max. 2,50m., nejméně 3 průběžná očka a jedno koncové. Smekací naviják, libovolný vlasec, zátěž je ve tvaru kapky, z plastu, bílé barvy o hmotnosti 7,5g.

 

 

Disciplína č. 4 – Zátěž na cíl (zátěž skish)

 

ObrazekZávodník se snaží zasáhnout pět terčů z různých vzdáleností. Hází se ve dvou sledech po dvou hodech na každý terč. Zásah se počítá 5 body, max. počet bodů je 100. Nejkratší vzdálenost je 10m, nejdelší 18m. Terče mají průměr 76cm, jsou žluté barvy. Přední okraj terče musí být od země zvýšen o 5cm, zadní okraj o 17cm. Časový limit pro tuto disciplínu činí 8 min.

Náčiní: prut, naviják, vlasec a zátěž jsou stejné jako u disciplíny č. 3.

 

 

 

 

 

 

 

Disciplína č. 5 – Zátěž do dálky, jednoruč

 

ObrazekU této disciplíny má závodník tři pokusy dohodit zátěž co nejdále do vymezené výseče (při délce 100m je šířka 50m). Počítá se nejdelší hod – 1m=1,5 bodů. Každý z odhozů se musí absolvovat do 1 min. po odstartování.

Náčiní: prut a naviják jako u disciplíny č. 3; vlasec musí mít min. průměr 0,18mm bez tolerance směrem dolů.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disciplína č. 6 – Muška do dálky, obouruč

 

Disciplína je podobná disciplíně č. 2, rozdíl je ve způsobu hodu a používaném náčiní. Závodník se snaží po dobu 7 min. dohodit co nejdále. Hází se obouruč.

Náčiní: prut s max. délkou 5,2m; naviják, šňůra stejná jako u disciplíny č. 2; návazec s min. délkou 1,80m, max. 5,20m.

 

Disciplína č. 7 – Zátěž do dálky, obouruč

 

Závodník se snaží odhodit zátěž co nejdále do vyměřené výseče. Má tři pokusy, hodnotí se nejdelší pokus – 1m=1,5 bodů. Hází se obouruč. Časový limit i výseč jako u disciplíny č. 5.

Náčiní: prut, naviják libovolný; vlasec s min. průměrem 0,25 mm bez tolerance směrem dolů, s návazcem s min. průměrem 0,35mm; zátěž – plastová kapka o hmotnosti 18g.

 

Disciplína č. 8 – Multi na cíl

 

Disciplína téměř stejná jako č. 4, s těmito rozdíly: nejkratší vzdálenost od terče je 12m, nejdelší 20m; časový limit je 10 min; zátěž má hmotnost 18g.

Náčiní: prut libovolný, naviják – multinaviják se standardní cívkou; vlasec libovolný.

 

Disciplína č. 9 – Multi – dálka, obouruč

 

Stejná disciplína jako č. 7, rozdíl je pouze v používaném navijáku – multinaviják se standardní cívkou.

 

                                                                                                         h.o.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář